-->

Ook placemaking in goede handen bij Sabo Advies

De term placemaking valt steeds vaker, ook wij doen het. Maar wat is het eigenlijk? 

Bij placemaking verander je een plek en geef je er betekenis aan. Je maakt verbinding met de gebruikers, bijvoorbeeld passanten, omwonenden of bewoners. Daardoor krijgen zij een sterkere band met de plek en ontstaat er verbondenheid en betrokkenheid. 

Je kunt placemaking op vele plaatsen inzetten, denk aan parken, (speel)pleinen, stadstuinen of een nieuw gebied dat ontwikkeld gaat worden. Maar ook gebouwen, ruimten, tunnels kunnen (al dan niet tijdelijk) door placemaking een gebied aantrekkelijk maken. 

Een onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit, De Haagse Hogeschool en Zuijderwijk Stadssociologie ontdekten 3 overkomsten in de vele definities: 

  • transformatie
  • thuisgevoel 
  • betrokkenheid

Gebruikers voelen zich meer verbonden met plekken die zijn gecreëerd door placemaking. Wanneer een openbare ruimte of een gebouw meer betekenis krijgt, heeft dit een positief effect op de waarde van een gebied, buurt of locatie.

De afgelopen jaren is Sabo Advies betrokken geweest bij verschillende projecten die draaiden om placemaking. Bij Startblok Elzenhagen ging het om het bekender maken van collectief elektrisch deelvervoer. Bij Safe Space Poortje om het veiliger en aantrekkelijker maken van de onderdoorgang bij de Amsterdamse Poort. Bij de H-buurt om onderzoek naar de locatie van een ontmoetingsplek.

Laat een reactie achter