-->

Sabo heeft interview met magazine gebiedsontwikkeling.nu

We zijn geïnterviewd in het online magazine gebiedsontwikkeling.nu over het participatie- en communicatieproces voor de nieuwbouw in de E-buurt in Zuidoost (vanaf 2020 zijn we bij dit project betrokken).

Een gebiedsontwikkeling wordt alleen maar beter van een betrokken buurt: “Participatie levert ons heel veel op” Mooi dat onze visie op participeren, de Barrio Lobi-methode (dat hou van je buurt betekent) zoveel aandacht krijgt. 

Samen met Femke Pathuis acquisitiemanager van Wonam, vertelt Sabo-projectleider Renu Jarbandhan waarom we participeren zo belangrijk vinden. “Als je bewoners of groepen niet betrekt of ze buitensluit, krijg je geen cohesie in de wijk. Ze kunnen in de weerstandmodus gaan zitten. In principe is een projectontwikkelaar of gemeente te gast in de wijk. Als bewoners het idee omarmen, gaan ze zich er extra voor inzetten en dat stukje liefde voor hun buurt verspreiden.”

Bouw voor de buurt! Participanten zeiden het vaak tijdens de ontwerpsessies voor de E-buurt. Een goede doorstroming kan sociale cohesie in een nieuwe wijk nog eens versterken, denkt Jarbandhan. “Daarom gaan we in de E-buurt experimenteren met een voorrangsregeling voor bewoners en jongeren uit de omliggende wijken. Als iemand in een bepaald gebied woont of geboren is, heeft die al een verbinding met de plek.”

Co-creëren en participeren volgens onze Barrio Lobi-methode. Hoe werkt dat eigenlijk? Het is een manier om op een informele en creatieve manier kennis te maken met bewoners en ondernemers. En zo achter hun wensen en behoeften voor hun (nieuwe) wijk te komen. “We vragen mensen niet naar ons te komen, we gaan naar hen toe. ’Fun’ staat voorop. Of we nu met een bakfiets door de wijk fietsen of een event organiseren.”    

Door deze manier van werken halen we niet alleen kennis op, buurtbewoners worden zich op een ongedwongen manier bewuster van hun woon- en leefomgeving en gaan erover nadenken. Onze methode is gestructureerd: we gaan niet op een achternamiddag even de wijk in. We halen bovendien informatie op bij betrokken bewoners en sleutelfiguren. De informatie die vrijkomt helpt om elkaars leefwerelden beter te begrijpen, waardoor ontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten betere plannen kunnen maken. 

replies are closed