-->
Bouwmensen Amsterdam: leren in de praktijk

Bouwmensen Amsterdam: leren in de praktijk

Werken en leren is een mooie opstap voor jongeren.

In de vakantie is hij begonnen zijn huis te verbouwen. Zelfs in zijn vrije tijd laat de bouw Michel van Erkelens (54) niet los. Ooit begonnen als metselaar klom hij op tot directeur van Bouwmensen Amsterdam, een opleidingsbedrijf opgericht door Amsterdamse bouwbedrijven. Met het ROC van Amsterdam leidt Bouwmensen dagelijks jongeren op. In zijn tienerjaren had Van Erkelens een hekel aan leren, hij werkte liever met zijn handen dan met zijn neus in de boeken te zitten. Hij herkent jongeren die liever praktisch dan theoretisch leren.

 Je hebt een hekel aan de termen hoog- en laagopgeleid. Waarom?

“Zo zit het niet in elkaar. Ik ben zelf een praktisch lerend iemand. Ik kom uit een Alkmaarse arbeiderswijk, daar was ook kansenongelijkheid. Ik paste toentertijd niet in het onderwijssysteem. Ik ging na de lagere school doen wat mijn vrienden deden en die begonnen aan een beroepsopleiding op de Lagere Technische School (LTS). Er ging een wereld voor me open, ik raakte geïnspireerd voor het vak metselen, ik dacht: ‘Er is dus veel meer dan alleen boeken’. Ik wilde dingen maken en daarom ging ik 1 dag naar school en 4 dagen werken. Pas later begon ik ook het nut in te zien van theoretisch leren, omdat ik mijn vak verder wilde uitdiepen.”  

Waarom draag je Bouw aan jouw Zuidoost een warm hart toe?

“Het spreekt me aan dat jongeren en volwassenen kansen en perspectief krijgen door een vak te leren in de bouw. Voor hen ligt er daar een mooie toekomst klaar. Straks kunnen ze aan de slag om in hun eigen buurt huizen te bouwen voor hun ouders, oma’s en opa’s en andere familieleden.” 

Inmiddels zijn 2 jongeren uit Zuidoost bij jullie begonnen aan een basisopleiding. Hoe ging dat?

“Samen met de sleutelfiguren kwamen ze in mei naar de open dag. Daarna kregen ze een introductiedag, waar we met praktijkgerichte opdrachten inzoomden op wat de bouw is. Ze vroegen daarna zelf nog een extra dag om te oefenen. Toen leerden ze dat timmeren niet alleen een spijker in het hout slaan is, maar ook hoe je het werk voorbereidt, organiseert en de juiste maat berekent. Ze gaan nu 6 weken lang de basisopleiding doen, als ze daar doorheen komen, krijgen ze een arbeidsovereenkomst leren/werken voor 2 jaar bij ons en worden ze uitgeplaatst bij een van onze 160 bouwbedrijven.”

 

replies are closed