-->
Sleutelfiguur Sherel Gesser: ’Jongeren in spagaat door verwachtingspatronen thuis en op school.’

Sleutelfiguur Sherel Gesser: ’Jongeren in spagaat door verwachtingspatronen thuis en op school.’

Als ouderconsulent de kloof helpen dichten tussen de cultuur thuis en die op school. Twee werelden samenbrengen. Sleutelfiguur Sherel Gesser (39) slaat bruggen tussen de verwachtingspatronen van het thuisfront en de school. Zo zorgt ze voor meer begrip tussen ouders en jongeren, een sterk thuisfront én meer kennis van de samenleving. 

Je zorgt dus voor een vertaalslag?

“In de twee verschillende werelden gelden andere waarden en normen. Thuis leren onze jongeren dat je je ouders niet tegenspreekt, respect toont en luistert. Op school wordt bijna het tegenovergestelde verwacht. Ze moeten hun stem laten horen, aangeven als ze iets niet snappen. Zo raken sommigen in een spagaat.”

Er ontstaat verwarring en onzekerheid?

“Ja. Ouders zijn vaak het referentiekader van hun kinderen. Als zij krachtig en zelfbewust in het leven staan, geven ze dat door. Maar het omgekeerde geldt ook. Zij kunnen onzeker zijn over de verschillende verwachtingspatronen in de samenleving. Ik leg ouders bijvoorbeeld uit dat er op school andere dingen gevraagd worden van hun kinderen dan zij doen: duidelijk en kritisch zijn. Ook bespreek ik hoe ze kunnen helpen met huiswerk en dat belonen soms beter werkt dan straffen.”   

 

Waarom doe jij mee aan Bouw aan jouw Zuidoost? 

“Een aantal van onze jongeren blijft in hun eigen vertrouwde bubbel in Zuidoost, daar weten ze waar ze aan toe zijn. Pas als je uit je comfortzone stapt en op ontdekkingsreis gaat, groei je en ontwikkel je je. Door als sleutelfiguur zelf ook onderdeel te zijn van Bouw aan jouw Zuidoost helpen we ze uit hun comfortzone te komen, terwijl het toch een beetje vertrouwd is. Zo leren jongeren hun talenten en kracht te ontdekken. Ik wil meewerken aan die kans op succes. We have to take ownership.”   

replies are closed