-->

Bouwen is teamwork!

Excursie naar Bouwmensen Amsterdam

Woensdag 7 april was het weer zover: een interessante werksessie met onze sleutelfiguren. Belangenbehartiger FNV praatte ons ’s ochtends bij over veilig en gezond werk. In de middag was er een excursie naar het beroepsonderwijs van Bouwmensen Amsterdam en ROC Amsterdam, we kregen eerst een presentatie, daarna volgden we workshops. 

Michel van Erkelens, directeur van Bouwmensen Amsterdam en Jan Steur, opleidingsmanager bij ROC Amsterdam, stonden ons te woord en beantwoordden onze kritische vragen. Hoeveel dagen in de week ga je naar school en hoeveel dagen werk je? Hebben jullie ook begeleiders? Ja, er zijn begeleiders en jongeren gaan 1 dag in de week naar school. Ze werken 4 dagen in de praktijk bij werk leerbedrijven, die verbonden zijn aan Bouwmensen.  

Hoogtepunt

Hoogtepunt van de dag waren de workshops op de ‘oefen werkplaats’, zo konden we zelf ondervinden wat het is om in de bouw te werken. In verschillende teams hebben we samen behangen, steigers gebouwd, rabatdelen gemonteerd en dakpannen gelegd. Het was een mooie manier om in de praktijk te ondervinden wat onze jongeren kunnen leren. Het beroepsonderwijs van Bouwmensen staat voor onder begeleiding specifiek en praktisch leren. 

Selecteren kandidaten

In samenwerking met het ROC streeft Bouwmensen naar meer instroom in de bouw. Kandidaten ondergaan een intakegesprek en volgen een traject van 6 weken. Daarna volgt een selectie van geschikte kandidaten door die ‘door’ mogen. Binnen de grond, weg en waterbouw zijn er verschillende onderwijsniveaus. Tijdens de opleiding wordt er meteen salaris verdiend en twee jaar werkgarantie geboden.

FNV: veilig en gezond

Last but zeker not least hoorden we van de FNV dat zij zich actief inzetten voor veilig en gezond werk, ook in de bouwsector. FNV- bestuurder Zamaney Menso zou graag meer duidelijkheid over werknemersrechten voor jongeren uit Zuidoost en representatie in de bouw terug willen zien. Daarom is een bouwconvenant met goede cao-afspraken met gemeente Amsterdam belangrijk.

replies are closed