-->
Eerste buurtgesprek over Amstel 3: betrokken, persoonlijk en gelijkwaardig

Eerste buurtgesprek over Amstel 3: betrokken, persoonlijk en gelijkwaardig

 

Hoe moet de nieuwe wijk Amstel 3 in Zuidoost er uit gaan zien? Welke soort woningen komen er en hoe gaat de openbare ruimte eruit zien?  Ruim twintig omwonenden, ondernemers en projectontwikkelaars kwamen daarvoor begin juli bij elkaar. Het is de aftrap van een serie gesprekken en bijeenkomsten die de komende tijd op de agenda staan. Sabo Advies en Zo!City organiseerden in opdracht van Stichting Hondsrugpark het eerste buurtgesprek . Een vervolg is gepland op 21 september tijdens het Freezone Festival.

De komende jaren verandert de kantorenwijk Amstel 3 in een gebied waarin mensen niet alleen werken, maar ook wonen en lekker leven. In totaal verrijzen er in het gebied – gelegen aan het spoor tussen de Arena en Ikea – tot 2030 rond de 30.000 woningen. Het hart van de wijk komt rond het nieuwe Hondsrugpark te liggen.

Betrokkenheid

“Energiek, persoonlijk en gelijkwaardig”, zo omschrijft Saskia Bosnie de sfeer van de kennismakingsavond.

Alle aanwezigen kregen drie minuten de tijd om, met of zonder powerpoint, te vertellen wat zij doen en wat zij belangrijk vinden voor de stadswijk in wording. De mate van betrokkenheid verraste een ontwikkelaar. “Ik heb nooit beseft dat mensen zo betrokken kunnen zijn bij een gebied dat ze niet kennen en nog in ontwikkeling is.”

Sleutelbos

De buurtprofessioneel Nancy Read uit Venserpolder heeft als symbool voor de nieuwe wijk een dikke sleutelbos meegenomen. “Deze bos staat centraal voor wat ik belangrijk vind. Contact maken en verbinden. Ik los problemen op tussen politie, gemeente en jongeren. Wie laat je wel toe en wie niet?”

Geen yuppenwijk

Ook voor Maureen Hubbard van Stichting Carabic is het duidelijk wat niet mag ontbreken. Zij zet zich in voor kwetsbare vrouwen kinderen. “Het moet geen yuppenwijk worden. Nodig zijn woningen met sociale huren, dus ook betaalbaar voor jongeren. Nederlanders, Surinamers, Antilianen en Marokkanen moeten leren van elkaars cultuur en als buren leren samen wonen.”

Divers gebied

Voor Amstel 3 geldt een woningverdeling van 40% sociale huur, 40% middeldure huur en 20% vrije sector. “Het wordt dus een behoorlijk divers gebied”, zegt Ebe Treffers, adjunct-directeur gebiedsontwikkeling van Wonam en bestuurder van de stichting Hondsrugpark is. Ook aandacht voor de openbare ruimte vindt hij belangrijk. “Hoe verbind je al die parken en groenvoorzieningen met elkaar? Hoe laten we de nieuwe wijk deel uitmaken van het grotere Zuidoost?”

Lokaal ondernemen

Ondernemer Ryan Weibolt-Flexxes verleent audiovisuele diensten voor grote en kleine evenementen. Hij maakt zich sterk voor ondernemen met een lokale impact. “Mijn logo en mijn website zijn gemaakt in Zuidoost, zo komt er kennis en inkomen terug in de buurt. Dus als je voorzieningen in het Hondsrugpark gaat exploiteren, zoek daar dan lokale ondernemers bij. En zorg dat die ook toezicht en handhaving regelen. Zo creëer je een zelfredzaam systeem.”

Freezone festival

Op 21 september tijdens het Freezone Festival wordt dieper ingegaan op een aantal vragen. Een greep:

  • Welke woonvormen moeten een plekje krijgen?
  • Hoe zorg je dat de woningen toegankelijk zijn voor minder validen?
  • Hoe bereik je de juiste mensen in Zuidoost, zodat zij hier gaan wonen?
  • Hoe groot is de behoefte aan creatieve ruimtes?
  • Naar welke panden zijn ondernemers op zoek?
  • Hoe komt de openbare ruimte eruit te zien?
  • Wat voor soort horeca moet er in het park komen? En welke buitensporten?

 

Klik hier voor het verslag

 

 

 

Laat een reactie achter