-->

Eigenaarschap; Van wie is de stad?

Op 17 februari 2017 organiseerde een landelijk samenwerkingsverband van actieve bewoners (LSA) een verkiezingsdebat in Pakhuis De Zwijger. De hoofdvraag was; Wat is nodig om wijken sterker te maken en lokale democratie te versterken? Aan thematafels konden de aanwezigen met elkaar in gesprek over de volgende onderwerpen;  Veilige buurten, wat werkt?; Eigenaarschap, van wie is de stad?;  Buurtrechten, regels moeten veranderen; Oude aandachtswijken, over verbroken beloftes. Later volgde een debat met vooraf geformuleerde stellingen van de actievelingen aan de thematafels.

Verschillende kamerleden waren aanwezig:

  • Dilan Yesilgoz-Zegerius – VVD
  • Linda Voortman – GroenLinks
  • Grace Tanamal – PvdA
  • Nicole Temmink – SP
  • Matthijs Pontier – Piratenpartij
  • Carla Dik-Faber – ChristenUnie
  • Barbera Garderniers – CDA
  • Corrie van Brenk – 50PLUS
  • Arthur Legger – Forum voor Democratie

Kreten zoals Right to Challenge, Right to Bit en Right to Plan werden geroepen. Bij Right to Challenge gaven burgers zelf vorm aan hun leefomgeving, zoals ontwerp van de openbare ruimte en het beheren van een gymzaal. In Groningen en Utrecht waren hier positieve voorbeelden van. Carla Dik-Faber van ChristenUnie sprak over een vermeende coöperatieladder waar beperkte handelingsbevoegdheid van de overheid was geregeld en ruime bevoegdheid voor de bewoners.

Duidelijk was dat bewoners behoeften hadden aan ondersteuning om een bewonersinitiatief tot een succes te brengen. LSA bracht een stelling bij het thema buurtrecht in” Er moet een stimuleringswet maatschappelijk initiatief komen”. Verschillende partijen konden zich hierin vinden.  Een politicus sprak over “recht van ondersteuning”.

Het was een energieke met soms een felle discussie, maar voornamelijk een interactieve middag met input vanuit bewoners. Mijn oproep aan de Amsterdamse bewoners is daag Gemeente Amsterdam uit tot ‘ Right to challenge’ in je buurt!

Ik, Saskia Bosnie werd kort door PraatNederlands geïnterviewd. Luister hier naar de 2 minuten interview met Saskia Bosnie

Enkele websites:
https://www.righttochallenge.nl/
http://www.lsabewoners.nl/organisatie/

http://www.wedoenhetzelfwel.nl/

 

Laat een reactie achter