-->

Woonwensenonderzoek

Woonwensenonderzoek? Wat is het en wat levert het op? 

Een woonwensenonderzoek staat bij ons altijd aan de basis van  bewonersondersteuning in renovatie- en sloopprojecten. We willen een grondig inzicht krijgen in hoe huurders hun woning ervaren, hun complex en buurt. Of in geval van een nieuwbouwproject wat de woonwensen van de toekomstige bewoners zijn en hoe ze tegen de gemaakte plannen aankijken.

Op deze manier krijgen onze opdrachtgevers zoals een woningcorporatie, projectontwikkelaars of beleggers een beter zicht op wat belangrijk is voor hun plannen. Waar moeten ze opletten, wat mag niet ontbreken? Welke kant gaat het uit met de renovatie of de ontwikkeling van de nieuwbouw? 

We beginnen met een aantal basisgegevens, zoals cijfers over hoeveel mensen in een complex wonen, wat de leeftijden zijn, de gezinssamenstelling en inkomens. Deze vullen we aan met de vraag naar de beleving van bewoners. Wat vinden ze van hun woning? Wat kan beter? Hun input mag niet ontbreken, zij weten het beste wat er gaande is in hun complex. Ook hun kennis willen we gebruiken. Daarna inventariseren alle vragen en maken daar een (digitaal) enquêteformulier van.

De volgende stap is het afleggen van huisbezoeken om de vragenlijst samen met de bewoners in te vullen. Natuurlijk betrekken we ook onze opdrachtgevers bij de enquête en letten we er nauwkeurig op dat alles in orde is wat betreft de privacywetgeving (AVG). 

Vervolgens verwerken en wegen we de antwoorden. Eén iemand kan wel vinden dat de woningen te klein zijn, maar als dat niet het algemene beeld is, moet dat terug te zien zijn in onze rapportage. Ook alle cijfers krijgen een plaats in ons onderzoek. We schrijven een evenwichtig verslag. 

Een renovatie- of sloopproces verloopt makkelijker als bewoners merken dat er daadwerkelijk naar hen geluisterd wordt en hun wensen aan bod komen. Een woonwensenonderzoek is ook een goede basis voor een sociaal plan, waarin rechten en plichten, maar juist ook belangrijke ‘eigen’ bewonersthema’s bod komen.