-->

Workshops Barrio Lobi

Sabo Advies is niet alleen gespecialiseerd in bewonersparticipatie. Regelmatig geven we ook workshops op locatie aan bewonerscommissies en huurdersverenigingen en -koepels. Het doel: hun kennis en kunde verdiepen zodat ze goed beslagen ten ijs komen als sparringpartner van ontwikkelaars of woningcorporaties.  

In onze workshops kauwen we mensen niets voor, we zorgen voor inzicht. Het begint met informeren en kennis overdragen en ervoor zorgen dat de informatie begrijpelijk is. We kiezen daarom aansprekende werkvormen zoals tekenen en rollenspelen. 

Werken met groepen is meestal maatwerk. Hoe groot is de groep? Hoe is de samenstelling Wat weten ze al en wat hebben ze nodig? De Saboworkshopleiders zijn een doorgeefluik van informatie en inspiratie. 

De ene keer hebben bewoners behoefte aan meer juridische kennis om een goed sociaal plan op te stellen, de andere keer (een huurdersvereniging) willen ze sparren over toekomstig beleid zoals vergrijzing, duurzaamheid en veranderende woonwensen. Hoe krijgt dat een plek in een meerjarenbeleidsplan? Soms moet een bewonerscommissie nog in het leven worden geroepen, dan stimuleren we actieve bewoners een klankbordgroep te vormen. 

We zorgen voor goede tools waarmee commissies verder kunnen. We geven ze de kracht en kennis om zelf te handelen. Geef iemand een vis en je kunt hem een dag voeden, geef iemand een hengel en hij heeft altijd te eten.

Barrio Lobi 

Vaak vroegen opdrachtgevers ons om informatie op te halen bij bewoners. Wat willen ze eigenlijk met hun buurt, straat of toekomstige woonwijk? We ontwikkelden daarom de workshop: Barrio Lobi. Vrij vertaald: ‘hou van je buurt’.


Onze aanpak is een creatieve en informele methode om kennis met bewoners te maken. Zo komen we achter hun wensen en behoeften. Concreet betekent het, dat we bijvoorbeeld een ‘event’ organiseren dat aanspreekt en de aandacht trekt of met een bakfiets door de buurt rijden.

Barrio Lobi moet ‘fun’ zijn voor buurtbewoners en ze verleiden te komen. Behalve dat we kennis bij hen ophalen, worden zij zich op een ongedwongen manier bewuster van hun woon- en leefomgeving en gaan erover nadenken

Over de onderdelen hebben we bewust nagedacht. Het is een gestructureerde aanpak: stap voor stap halen we zoveel mogelijk informatie op met zoveel mogelijk betrokken en niet-betrokken bewoners. Met zogenoemde sleutelfiguren nemen we apart contact op, zo zijn we ook verzekerd van hun inbreng. 

De schat aan informatie die zo vrijkomt gebruiken gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars of andere opdrachtgevers voor betere plannen.