Barrio Lobi

Pilotproject: Elektrisch Deelvervoer in de Wijk Chassébuurt

Projectinfo

• Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Smart Mobility Team
• Aantal gerealiseerde buurthubs: 1
• Subsidie: Europese Interreg
• Benodigd draagvlak: Minimaal 40 huishoudens per hub

Beoordeling

Pilotproject: Elektrisch Deelvervoer in de Wijk Chassébuurt

Voor het project Buurthubs Chassébuurt, in opdracht van het CTO Innovatieteam Smart Mobility, heeft Sabo Advies eind 2020 een participatietraject uitgevoerd in de Chassébuurt in Amsterdam West. Het project was een innovatief experiment in de openbare ruimte, waarvoor Sabo Advies werd geselecteerd vanwege onze ruime ervaring met participatieve processen. Samen met bewoners uit de wijk is gewerkt aan de realisatie van een buurthub. Tot circa maart 2021 hebben verschillende buurtbewoners actief meegedacht en hun mening gegeven over een potentiële buurthub in hun wijk. Ondanks deze inzet is er uiteindelijk geen aanjagersgroep van initiatiefnemers ontstaan die het traject verder kon dragen. Om te verkennen of er nog steeds behoefte is aan een buurthub in de Chassébuurt, wil Sabo Advies het concept van het Barrio Lobi Event inzetten.

Op weg naar een toekomstbestendige stad

Om bij te dragen aan een leefbare stad van de toekomst, werden oplossingen gezocht die zowel de CO₂-uitstoot verlagen als de bereikbaarheid en veiligheid verbeteren. De Buurthub bleek hierin een krachtig middel: een centrale plek in de wijk waar bewoners gezamenlijk gebruik kunnen maken van elektrisch deelvervoer, zoals e-bikes, e-bakfietsen en elektrische auto’s.

Waarom Sabo Advies?

Het succes van een Buurthub hangt sterk af van lokaal draagvlak. Dat vraagt om actieve betrokkenheid van bewoners, ondernemers en andere gebruikers. Sabo Advies werd ingeschakeld vanwege onze expertise in het opzetten van participatieprojecten. We zorgden voor een aanpak waarin de wensen, zorgen en ideeën van betrokkenen centraal stonden. Zo bouwden we aan vertrouwen en een gedeeld perspectief.

Van dialoog naar gezamenlijk plan

Wij brengen de verhalen achter de cijfers in beeld. Door middel van gesprekken met bewoners en ondernemers brachten we hun behoeften en ideeën voor de leefomgeving in kaart. Samen werkten we aan een plan van aanpak waarin lokale wensen en mogelijkheden werden vertaald naar concrete stappen. Ook onderzochten we hoe de wijk zelf de organisatie op zich kon nemen en het project kon realiseren.

Flexibele opzet

De Buurthubs werden aanvankelijk tijdelijk geplaatst. Omdat elke wijk uniek is, verschilden de hubs in omvang, aanbod en service. De gemeente onderzocht vervolgens de effecten van deze hubs op bereikbaarheid, luchtkwaliteit en het mobiliteitsgedrag van bewoners.
No items found.