Talentontwikkeling

Ik Bouw ZO: Investeren in talenten van jongeren  

Beoordeling

Kansen creëren voor jongeren in Zuidoost. En daarmee ook zorgen voor meer diversiteit, inclusie en social return op de arbeidsmarkt. Dat is het doel van Ik Bouw Z) (voormalig Bouw aan jouw Zuidoost). De spil in het project zijn de sleutelfiguren, rolmodellen die de jongeren begeleiden. Een jaar lang is er toegewerkt naar een pilot. Najaar 2021 is die gestart: de eerste jongeren begonnen toen aan de basisopleiding bij Bouwmensen Amsterdam en het ROC.


Inmiddels zijn de jongeren afgestudeerd. In het begin was het wel even wennen. 

“Ik stond altijd pas heel laat op. Nu sta ik vroeg op en ontbijt. Ik heb structuur gekregen in mijn leven. Ik kan niet wachten tot ik aan de slag kan gaan in de woningbouw.”  [jongvolwassen] 

Missing link

Bij het ontwikkelen van Ik Bouw Zo bleek de missing link ‘de connectie naar de straat’. Hoe jongeren te bereiken? Daarom werd gekozen voor een aanpak met sleutelfiguren in Zuidoost: zij zijn de spil in het project. Zij leerden maandenlang wat de bouw was, wat de mogelijkheden zijn, bezochten bouwprojecten en gingen zelf aan de slag bij een workshop bij Bouwmensen.

Sleutelfiguren

De stap daarna was jongeren warm maken voor de bouw. De sleutelfiguren zetten daarvoor hun eigen netwerk in. ‘Want in je eigen netwerk praat het makkelijker’. Ze spraken intensief met de jongeren over hun ambities en kwaliteiten. En begeleiden ze naar open dagen en oriëntatiedagen in de aanloopperiode naar de basisopleiding bij Bouwmensen. Ook tijdens de scholing blijven ze betrokken bij de jongeren. 

Ondersteuning

Deze intensieve ondersteuning is de kracht van Ik Bouw ZO. Het maakt de kans op teleurstelling en uitval zo klein mogelijk. Voor de jongeren komt op deze manier een carrière in de bouw binnen handbereik. Waarom doen de sleutelfiguren vrijwillig mee aan Bouw aan jouw Zuidoost en waarom vindt de directeur van Bouwmensen het project zo waardevol? Luister naar de podcast    

Jongeren

De keuze voor de bouwsector en jongeren in Zuidoost is een bewuste. In die 2 keuzes komt een aantal opgaven en kansen mooi samen. De werkloosheid in Zuidoost is hoog, veel jongeren kunnen wel een opleiding en werk gebruiken. De gemeente Amsterdam investeert de komende jaren bovendien in een sterk middelbaar onderwijs met speciale aandacht voor werkloze jongeren. Ook zet ze extra geld in voor goed werkgeverschap en een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.

SROI

Met SROI wil de overheid meer werkgelegenheid creëren voor mensen die minder aansluiting met de arbeidsmarkt ervaren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het aanbieden van een opleiding of een werkervaringsplaats. Met het opleidingstraject ‘Ik Bouw ZO’ bieden wij jouw organisatie een mooie oplossing voor een SROI-verplichting. ‘Ik Bouw ZO’ biedt jongeren (16-30 jaar) die minder aansluiting met de arbeidsmarkt ervaren de kans om in te stromen in de bouwsector met uitzicht op een vaste baan in de bouw.
 

De bouw

Als je voor de bouw kiest, kun je alle kanten uit. Dat komt door de grote verscheidenheid aan sectoren: de bouw, de installatietechniek, de civiele techniek (de bouw van de leefwereld, van riool tot dak) en de (water)wegen en bijbehorende bouwwerken. Het zijn dus niet alleen stratenmakers, tegelzetters of metselaars waar behoefte aan is, maar ook aan bouwkundig tekenaars, werkvoorbereiders, uitvoerders, technisch beheerders of calculators. In Zuidoost gaat er de komende jaren veel gebouwd worden en de bouwsector staat te springen om meer handjes. Meer dan genoeg kansen dus.

Vragen over dit project?

Bekijk de website IkBouwZo en Neem contact op met  Sabo Advies voor meer informatie over deze aanpak of toekomstige initiatieven.
No items found.