Barrio Lobi/Placemaking
Een experiment met elektrisch deelvervoer

Projectinfo
- Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam Het Smart Mobility Team van de gemeente Amsterdam
- Aantal buurthubs: minimaal 1
- Europese Interreg subsidie
- Draagvlak: minimaal 40 huishoudens per hub
Beoordeling
Een experiment met elektrisch deelvervoer
Sabo Advies begeleidde in 2020 en 2021 in opdracht van Gemeente Amsterdam CTO, een groep bewoners van Startblok Elzenhagen in Amsterdam Noord, bij het verkennen en vormgeven van een mogelijke buurthub. In samenwerking met het zelfbeheerteam zijn bewonersprofielen opgesteld, kansen en knelpunten van deelmobiliteit in kaart gebracht, mogelijke locaties geanalyseerd en is nagedacht over een passende vervoersmix. Het proces resulteerde in brede betrokkenheid, concrete plannen en een voorstel dat werd voorgelegd aan de bewoners.
Het betrof een innovatief project in de openbare ruimte, waarvoor wij waren uitgekozen vanwege onze ervaring met participatieprojecten.
Toekomstbestendige stad
Om een toekomstbestendige stad te creëren, werd gezocht naar oplossingen die CO₂-uitstoot verminderden en de veiligheid en bereikbaarheid verbeterden. Het plaatsen van Buurthubs bleek zo’n oplossing te zijn. Een Buurthub bood op één plek elektrisch deelvervoer aan in Amsterdamse stadsdelen: gezamenlijk gebruik van onder andere e-bikes, e-bakfietsen en elektrische auto’s.
Daarom Sabo Advies
Het succes van een Buurthub hing sterk af van de wijk zelf. Bewoners, ondernemers en gebruikers moesten samen het initiatief willen nemen en daaraan deelnemen. Daarom werd Sabo Advies benaderd. Als doorgewinterde stadsmakers met ervaring in participatieprojecten zorgden wij ervoor dat duidelijk werd wat bewoners en andere betrokkenen wilden. Ook creëerden we ruimte voor wederzijds begrip en vertrouwen.
Van gesprek naar gezamenlijk plan van aanpak
Wij maakten de mensen achter de cijfers en percentages zichtbaar. Door gesprekken met bewoners en ondernemers ontdekten we hun behoeften en hun wensen voor de buurt. Zo inventariseerden we hun plannen voor de leefomgeving en betrokken we hen bij het opstellen van een gezamenlijk plan van aanpak. We onderzochten ook de organisatiekracht in de wijk en hoe bewoners samen het gewenste resultaat konden realiseren.