-->

‘Interessant om te zien hoe je als bewoner invloed kunt hebben’

Farah is secretaris van de bewonerscommissie Gravestein, ze woont er sinds 2007. Ze studeerde hbo-Rechten en wilde haar kennis gebruiken om bij te dragen aan het woongenot in Gravestein. De flats Gravestein en Geldershoofd worden op termijn vernieuwd en gerenoveerd, Sabo Advies ondersteunt de bewonerscommissie.

 

Farah, de secretaris van bewonerscommissie Gravestein

 

Merk je dat de woningen oud zijn?

“Ja, er zijn echt wel mankementen. Het tocht behoorlijk en het is gehorig, je hoort bijna alles van elkaar. En de lift hapert regelmatig.” 

 

Hoe gaan de besprekingen met Rochdale?

“Goed. Ik doe waarvoor ik me heb aangemeld, ik gebruik mijn kennis en ik leer van de bewoners én de woningcorporatie. Zo kunnen we de plannen voor onze achterban verhelderen. Het is mooi dat we als bewonerscommissie aandacht krijgen voor onze mening en woonwensen en zien hoe Rochdale deze vertaalt.” 

 

Hoe is het om secretaris te zijn?

Spannend en interessant, de lijnen met Rochdale zijn kort. Je merkt dat je kunt meedenken in het proces en gedachten kunt uitwisselen. Ik leer dat er onder bewoners verschillende woonwensen leven en hoe wij daarin kunnen adviseren en helpen. Het is de eerste keer dat ik in een bewonerscommissie zit. Het is interessant om te zien hoe je als bewoner met jouw ideeën invloed kunt hebben.”

 

Jullie hebben samen met Rochdale pas 2 heidagen gehouden.

“We maakten kennis met de architect en hoorden wat de plannen zijn voor de renovatie en dat er ook een aantal duurzame maatregelen worden genomen zoals elektrisch koken. We bespraken elk aspect van het proces dat je als bewoner straks gaat meemaken. De renovatie begint in Geldershoofd, dit gebouw is in slechtere staat. Rochdale knapt de flats stuk voor stuk op, niet iedereen verhuist dus tegelijk. 

 

Hoe gaat de verhuizing?

Voor de eerste verhuizers die terug willen komen zijn er tussenwoningen geregeld, voor degenen die willen verhuizen naar een nieuwbouwwoning zijn er nieuwbouwwoningen in de buurt. In beginsel kan elke bewoner, die dat wil, terugkomen, maar niet in de oude eigen woning.”

 

Ben je tevreden over het sociaal plan?

“Ja, de twee bewonerscommissies van de flats hebben groen licht gegeven. Daarna zijn we bij alle bewoners langs de deur gegaan en hebben ze uitgenodigd voor een aantal informatiedagen. Daar kwamen veel mensen op af. De eerste mensen verhuizen (met voorrang) in 2022, de laatste in 2025. Het kan voor sommigen lang duren voordat ze kunnen verhuizen, dus kwam ook de veiligheid van de achterblijvers ter sprake.” 

 

Wil je zelf terugkomen?  

“Ik kom niet terug in de flat. Ik twijfel of ik nog in Amsterdam wil blijven wonen of dat ik naar één van de randgemeenten verhuis. Maar dan moet ik eerst weten wat de voorwaarden daarvoor zijn.”

 

         

Laat een reactie achter