-->

Sleutelfiguur Touvarno Pinas: ‘De weg naar werk is simpeler dan veel jongeren denken’

Schilder, één van de sleutelfiguren van project ‘Bouw aan jouw Zuidoost’, en nu ook docent schildersopleiding bij ROC Amsterdam. Touvarno Pinas deelt op zijn manier zijn passie voor verven en schilderen met jongeren uit Zuidoost.

 

“Met mijn eigen onderneming NIO Bouw, ga ik zelf op zoek naar nieuwe opdrachten. Ik zag geen tot weinig jongens uit de buurt opdrachten in Amsterdam-Zuidoost oppakken en vroeg me af of ze dat werk niet willen doen of dat ze niet weten hoeveel werk hier ligt? Dat ging mij aan het hart want ik kom zelf uit A’dam Zuidoost. Samen met de andere sleutelfiguren wil ik jongeren uit deze buurt activeren om de kansen die in bouwsector liggen te pakken. Maar dan moeten ze wel weten wat de kansen en mogelijkheden zijn. Daar zijn wij voor.”

 

Is er veel werk in de bouw?

“Ja, maar voor sommige jongeren is het een grote stap. Ze weten simpelweg niet welke stappen ze moeten nemen. Ook willen ze werken en gelijk geld verdienen. De weg naar werk is simpeler dan ze denken. En met een diploma kunnen ze veel meer – bijvoorbeeld voor zichzelf beginnen en nog meer geld verdienen.” 

 

Hoe werd je schilderdocent bij het ROC?

“Voordat we met de jongeren op excursie naar het ROC zijn gegaan, zaten we om de tafel met de directeur van het ROC. ROC Amsterdam & Bouwmensen hadden een tekort aan schilderdocenten. Na het gesprek vroegen ze mij of ik docent wilde worden. Voor mij opende dit de deur tot een goede samenwerking tussen BajZ, Bouwmensen Amsterdam en ROC Amsterdam. Samen kunnen we kijken hoe we meer jongeren naar de opleidingen krijgen en hoe we elkaar het beste kunnen ondersteunen. Ik ken de cultuur van Amsterdam-Zuidoost want hier ben ik opgegroeid. We spreken dezelfde taal.”

 

Hoe verliep het traject met Joshua?

Het succesverhaal van Joshua is een goed voorbeeld van wat wij met BajZ willen bereiken. Hij was regelmatig aanwezig bij onze meetings en is ook meegeweest met onze excursie bij Bouwmensen Amsterdam. Hij had van te voren al aangegeven dat hij schilderen interessant vond maar hij had natuurlijk nog geen opleiding gedaan. Ook had hij vragen. Met het team van sleutelfiguren hebben we onze connecties ingezet en hem begeleid. Zo heb ik hem aan een leerbedrijf gekoppeld en begon hij aan de opleiding. Wij weten de connectie met jongeren uit Zuidoost te maken en helpen ze op weg. Zo kunnen wij perspectief en zekerheid bieden aan onze jongeren en meer jongeren uit deze buurt helpen aan een baan in de bouw.” 

Lees hier het vorige interview met Touvarno Pinas 

Laat een reactie achter