-->
Safe Space Poortje: Samen zorgen voor veiligheid

Safe Space Poortje: Samen zorgen voor veiligheid

Winkelcentrum de Amsterdamse Poort  ̶  en vooral bepaalde locaties  ̶  zou wel wat veiliger mogen worden.  Een safe space voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Daarom startte de gemeente Amsterdam in 2021 een pilot. In co-creatie zijn stadsmakers, kunstenaars en jongeren van Re-Boost aan de slag gegaan met het project Safe Space Poortje. Natuurlijk droeg ook Sabo haar steentje bij.

 

Creatief

Centraal in het project staat het zoeken naar creatieve oplossingen voor een leefbaar en veilig tunneltje en omwonenden bewuster maken dat ze ook zelf iets kunnen bijdragen aan veiligheid. Op 25 en 26 maart laten jongeren en kunstenaars in een outdoor Open Atelier zien hoe ze het Safe Space Poortje opgevrolijkt hebben. We organiseren twee dagen lang een happening en vragen buurtbewoners en bezoekers met ons mee te doen en hun creatieve stem te laten horen. 

 

Jongeren

Al maanden hebben de jongeren toegewerkt naar deze dagen. Het begon met het interviewen van bewoners, daarna volgde het uitwerken van voorstellen om het tunneltje een huiselijker aanzicht te geven. Ze leefden zich uit in verrijdbare lichtobjecten, gepimpte meubels en een aansprekend behang: het poortje als openbaar atelier. Ook schreven ze gedichten en componeerden muziek. De jongeren zijn ondersteund door een creatief team van kunstenaars en Re-Boost, een organisatie die jongeren helpt hun talenten te ontwikkelen. 

 

Samen zorgen voor veiligheid 

Maar het doel van de pilot is meer: de gemeenschap rond de tunnel bewuster maken van hoe ze zelf kan bijdragen aan het veiliger maken van hun Poortje. Dat veiligheid en leefbaarheid iets is dat je samen maakt. En misschien nog wel beter werkt dan camera’s en toezicht.   

 

Kom je kijken hoe we Safe Space Poortje opgevrolijkt en mooier gemaakt hebben?  Doe je mee?  We zien je graag!

WAAR: Amsterdamse Poort, de tunnel bij de flat Hoogoord richting het Bijlmer Parktheater 

WANNEER: 25 en 26 maart 14.00 – 19.00 uur 

Safe Space Poortje is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, Sabo Advies, de Stadmakerscoöperatie en stichting Re-Boost. Het creatief team bestaat uit kunstenaars Esther Meijer, Jet Nugter en Sjoerd Vocking.

Laat een reactie achter